בתור מנהלים ואנשי חינוך, כולנו רוצים להעניק לתלמידים שלנו חוויות למידה משמעותיות. אבל בואו נהיה כנים – לפעמים קשה לגרום לילדים להתרגש מהיסטוריה, מסורות ומנהגים, במיוחד בעולם הדיגיטלי של היום. איך אפשר לגרום להם לחוות את חגי ישראל בצורה חיה ומרתקת? איך הופכים את הסיפורים והתכנים למשהו שייזכר ולא יישכח אחרי חמש דקות?
כאן בדיוק נכנסת לתמונה תוכנית "במעגל השנה" – יוזמה חינוכית שהופכת את חגי ישראל למשהו הרבה יותר חי, מוחשי, מהנה, ובעיקר – בלתי נשכח. מדובר בסדנאות חווייתיות המותאמות לילדים בגילאי גן חובה עד כיתה ג',(סדנאות השופר ואפיית מצות מתאים גם לכיתות ד'-ו') שמכניסות אותם לעולם של יצירה, מוזיקה, משחקים ותחרויות – כל זאת תוך חיבור אמיתי למשמעות של החג.
חג, חוויה ולמידה – איך זה עובד?
הסדנאות של "במעגל השנה" בנויות כך שהילדים לא רק שומעים סיפורים על החגים – הם חווים אותם. בכל חג, הפעילויות משתנות בהתאם לאופי ולערכים הייחודיים לו. למשל:
- ראש השנה – הילדים מכינים שופרות בעצמם, שומעים על המשמעות של התקיעה ומתנסים בה, תוך חיבור לעומק הרוחני של החג.
- סוכות – בניית דגם של סוכה, הבנת ארבעת המינים והסבר חווייתי על החג דרך המחשה, יצירה ופעילות אינטראקטיבית.
- חנוכה – חנוכה -הילדים לא רק מדליקים חנוכיות אלא גם כותשים ומפיקים שמן בעצמם ולומדים על נס פך השמן בצורה מוחשית
- ט"ו בשבט – פעילות נטיעות, יצירת עציצים אישיים מחייכים השוזר מגוון רחב של הפעלות בנושא .
- פורים – הכנת מסכות ורעשנים, הצגות תיאטרון ומשחקי תפקידים כדי להכניס את הילדים לאווירת החג השמחה.
- פסח – אפיית מצות, המחזת סיפור יציאת מצרים, פעילות "חפש את האפיקומן" אינטראקטיבית ועוד.
- שבועות – הכנת יצירה תלת ממדי של מעמד הר סיני למידה על מתן תורה דרך הצגות וסיפורים חווייתיים.
- כל סדנה מלווה בליווי מוזיקלי חי, ריקודים, שירה, תחרויות וחידונים – מה שהופך את הכל לבלתי נשכח. הילדים יוצאים עם חוויות מוחשיות, ובעיקר – עם תחושת חיבור אמיתית למסורת היהודית.
למי זה מתאים?
אם אתם מנהלים גני ילדים, בתי ספר יסודיים, מתנ"סים, קייטנות או מרכזים קהילתיים – התוכנית הזו בדיוק בשבילכם. כל סדנה מותאמת לקבוצות של עד 120 ילדים, כך שנשמר איזון בין כמות הילדים לבין חוויית הלמידה האישית. ניתן לשלב את הסדנאות במסגרת פעילויות בית ספריות, שיעורים מיוחדים, חגים וימי שיא.
התוכנית מאושרת על ידי גופים מובילים כמו תכנית גפ"ן של משרד החינוך "קרן קרב", "הסוכנות היהודית" "קרן רש"י" והרלב"ד ,מה שמעיד על הרמה הגבוהה שלה. בנוסף, ניתן להתאים את הפעילויות לצרכים ולגילאים שונים, כך שכל קבוצה תוכל להפיק את המיטב מהחוויה.
למה זה כל כך חשוב?
בעידן שבו הילדים מוקפים במסכים ובגירויים אינסופיים, קשה לרגש אותם עם סיפורים בלבד. ילדים צריכים להרגיש, לגעת, לטעום, להתנסות. זו בדיוק הסיבה שסדנאות מעשיות עובדות כל כך טוב – הן לוקחות את החג מחוץ לדפים ולשיעורים הפרונטליים, והופכות אותו למציאות
תחשבו על זה – מה אתם זוכרים מהילדות שלכם? שיעור תנ"ך בכיתה? או אולי את הפעם ההיא שהכנתם חלה בעצמכם או תקעתם בשופר? .
.
השפעה חינוכית לטווח ארוך
כשילדים חווים למידה בצורה חווייתית, הם לא רק זוכרים את המידע טוב יותר, אלא גם מפתחים קשר רגשי למסורת ולתרבות שלהם. הסדנאות מעודדות חשיבה יצירתית, שיתוף פעולה וקבלת החלטות – כלים חשובים שימשיכו ללוות אותם גם בעתיד.
בנוסף, היכולת של הילדים לחוות את המסורת היהודית ממקום של עשייה מעשירה את עולמם התרבותי ומחזקת את תחושת השייכות שלהם. חינוך חווייתי מהסוג הזה מסייע ביצירת חיבור עמוק יותר בין הילדים לערכים היהודיים, מתוך מקום של שמחה והתלהבות.
ראיון מיוחד עם מאיר אלמלם, מנהל 'במעגל השנה'
במסגרת החיפוש אחר דרכים חדשות להפוך את חגי ישראל לחוויה מרתקת לילדים, שוחחנו עם מאיר אלמלם, מנהל 'במעגל השנה', המיזם החינוכי שמצליח להכניס תוכן ומשמעות לחגי ישראל בדרך חווייתית ובלתי נשכחת.
שאלה: מאיר, מה בעצם המטרה של 'במעגל השנה'?
מאיר אלמלם: המטרה שלנו היא להנגיש לילדים את חגי ישראל לא רק דרך למידה תיאורטית אלא דרך חוויה מעשית. אנחנו מאמינים שילדים לומדים הכי טוב כשהם עושים, מרגישים ויוצרים. הסדנאות שלנו נועדו להכניס את החגים אל תוך עולם הילדים בצורה שהם יכולים להתחבר אליה באמת – דרך יצירה, מוזיקה, תיאטרון ומשחקים אינטראקטיביים.
שאלה: איך עלה הרעיון להקים את הפרויקט?
מאיר אלמלם: הכול התחיל מהבנה שחלק מהילדים פחות מתחברים לתכנים המסורתיים שמועברים בכיתה, ושצריך להעניק להם דרך אחרת ללמוד ולהרגיש את החגים. אני בעצמי גדלתי על סיפורי החגים, אבל מה שבאמת נשאר איתי אלה החוויות – כמו להכין שופר בראש השנה, לאפות מצות בפסח ולנטוע עץ בט"ו בשבט. כך נולד הרעיון להפוך את החגים לחוויה חיה עבור הדור הצעיר.
שאלה: אילו סוגי סדנאות אתם מציעים?
מאיר אלמלם: אנחנו מציעים מגוון סדנאות שמותאמות לכל חג. בראש השנה הילדים מכינים שופרות בעצמם ולומדים על משמעות התקיעה, בחנוכה הם כותשים זיתים ומפיקים שמן ממש כמו בתקופת המקדש, בפורים הם מכינים מסכות ורעשנים ובפסח הם אופים מצות ומשחקים בהמחזות על יציאת מצרים. כל הפעילויות משלבות למידה חווייתית עם כיף, יצירה ושיתוף פעולה.
שאלה: איך אתם רואים את ההשפעה של הסדנאות על הילדים?
מאיר אלמלם: אנחנו מקבלים תגובות מדהימות ממורים, הורים ובעיקר מהילדים עצמם. יש ילדים שחוזרים הביתה וממש מספרים להורים שלהם בהתלהבות על מה שלמדו, ומה שהם יצרו. הם לא רק מבינים את המשמעות של החג – הם ממש מרגישים אותה, וזה יוצר אצלם חיבור עמוק יותר למסורת היהודית ולשורשים שלהם.
שאלה: אילו אתגרים אתם פוגשים בדרך?
מאיר אלמלם: האתגר הגדול ביותר הוא להביא את הבשורה לכמה שיותר מסגרות חינוכיות. יש עדיין מקומות שלא מכירים את התוכנית, ואנחנו עושים מאמצים להרחיב את הפעילות שלנו. בנוסף, אנחנו תמיד מחפשים דרכים חדשות לשפר את הסדנאות ולהוסיף עוד אלמנטים שיגרמו לילדים להתחבר וליהנות.
שאלה: מה החזון שלכם לעתיד?
מאיר אלמלם: אנחנו רוצים להרחיב את הפעילות לכל רחבי הארץ, להגיע לעוד ילדים ולעוד מוסדות חינוך. השאיפה שלנו היא שכל ילד בישראל יוכל לחוות את חגי ישראל בצורה חווייתית, ולהרגיש שהוא חלק בלתי נפרד מהמורשת שלו.
שאלה: איך מנהלים שמעוניינים להזמין אתכם יכולים ליצור קשר?
מאיר אלמלם: זה פשוט מאוד – כל מי שמעוניין לשלב את הסדנאות שלנו במוסד החינוכי שלו מוזמן ליצור קשר:
📩 דוא"ל: maagal3@gmail.com
📞 טלפון: 054-2286216
🌍 אתר: www.maagalaline.com
שאלה: לסיום, מה המסר שלך למנהלי מוסדות חינוך?
מאיר אלמלם: החגים הם הזדמנות מדהימה ללמד ילדים על המורשת שלהם, אבל גם לתת להם חוויות שילוו אותם לכל החיים. אל תסתפקו בלמידה פרונטלית – תהפכו את החגים למשהו שילדים יחכו לו ויזכרו תמיד. זו הדרך הכי טובה לחבר אותם לערכים, למסורת ולמורשת שלנו.
תנו לילדים שלכם את המתנה של חוויית למידה חיה, מרגשת ובלתי נשכחת – כי חגי ישראל נועדו להיחוות, לא רק להילמד!